ÉCLAT CLINIQUE

Since the first moment, corporate identity design and architectural design were developed hand in hand. In both there has been the intention to enhance the mineral nature, as a quality to keep and protect, of human teeth.

These business premises are located at one of the upper levels of Cité du Palais building, with long views in every direction including the old town of Bayonne and its cathedral. The project keeps the warmest spaces and those providing the best sights for the four surgery rooms and reception and waiting areas, and groups together the private premises in the northwest corner (with their own independent access) so that public and private circulations interfere as less as possible.

There are two significant elements in the public area, which have been carefully designed. The reception volume, composed of a low-hieght and open part (the welcome desk) and another closed (the space for confidential attention), works as a call for the newly arrived patients, and with its rounded edges invites people to walk around, first to the waiting area, and later to the surgery rooms. The second main element is the “corporate wall”, that unfolds along the distribution corridor and shows the entrance to each surgery room. A longitudinal development based on corporate identity image has been executed on the surface of this wall, by using pre-grooved white lacqued MDF boards, that hide either partitions, cabinets or even a dental hygiene desk.

Different kind of finishes have been used for medical working areas (in metallic and dark grey colours) and for the rest of spaces (in white and beige), where the aim was to stand out the warmth and luminosity of the southwest orientation.

Technical Data

Typology: renovation of business premises for a dental practice
Location: Bayonne, Pyrénées Atlantiques
Use: sanitary
Stage: finished
Area: 220 sqm floor space
Chronology: 2012,design / 2013, construction
Collaborators: Mara Sylvester, Laia Jutglà
Building contractor: Betcat International
Photography and video: Juan Carlos Quindós

ÉCLAT-CLINIQUE_web-01 ÉCLAT-CLINIQUE_web-02 ÉCLAT-CLINIQUE_web-03 ÉCLAT-CLINIQUE_web-04 ÉCLAT-CLINIQUE_web-05 ÉCLAT-CLINIQUE_web-06 ÉCLAT-CLINIQUE_web-07 ÉCLAT-CLINIQUE_web-08 ÉCLAT-CLINIQUE_web-09 ÉCLAT-CLINIQUE_web-10 ÉCLAT-CLINIQUE_web-11 ÉCLAT-CLINIQUE_web-12 ÉCLAT-CLINIQUE_web-13 ÉCLAT-CLINIQUE_web-14 ÉCLAT-CLINIQUE_web-15 ÉCLAT-CLINIQUE_web-16 ÉCLAT-CLINIQUE_web-17 ÉCLAT-CLINIQUE_web-18 ÉCLAT-CLINIQUE_web-19 ÉCLAT-CLINIQUE_web-20_planta ÉCLAT-CLINIQUE_web-21_detalle-recepción ÉCLAT-CLINIQUE_web-22_detalle-pared-corporativa ÉCLAT-CLINIQUE_web-23_detalle-consulta
Up