CASA SANT JULIÀ

This house is the result of a commission by a couple moving to La Floresta, a neighbourhood in the Collserola mountain range which mixes natural vegetation and single family houses. Close to the local train station, both can reach their jobs without using the private car.

Beyond solving the functional space requirements of the house (an open area for living-dining-kitchen, a studio, two bedrooms and two bathrooms), the project tries to take the most advantage on the plot with the least operations, by a light placement over the ground, respecting the trees and reducing earth-moving. Both the foundation system, with galvanized steel micropiles screwed into the ground, and the rockfill retaining walls, solve the structural requirements without affecting the terrain’s natural drainage. The combination of both systems defines the parking space under the house: open but covered and with natural lighting and ventilation.

In terms of the dwelling, it has been designed according to efficiency basic parameters:  a very compact two-storey volume with an asymmetrical gabled roof, search of  sunlight through the correct position and size of every opening, open-spaced interior to improve the natural heating of the coolest areas of the house, important degree of insulation, highly efficient wooden windows, and ventilated façades and zinc covering. Hot water production is held by a solar thermal collector, and heating inside the house is supplied only by a wood stove placed in the main space. The result is a very low energy consumption dwelling, with small windows on the north façade (that protect also from the road noise),  and big openings on the rest of façades, that permit sunlight access and views onto the surrounding vegetation.

By using prefabricated systems, a significant saving in budget and time (5 months of works) has been achieved.  The house structure has been built up with cross laminated timber panels made of radiata pine, with an assembly time lower than three days. These panels are at the same time structure, partitions and floor, ceiling and wall finishes. Façades are composed of non-protected larix wooden strips, also pre-assembled. Both radiata pine and larix wood PEFC certified. No concrete has been used in these works. Moreover, prefabrication has allowed an important waste reduction, by taking profit of most of the remaining elements (CLT panel losses,  façade strips) for its use in places such as the stairs, the parking pavement or the outdoors fencing.

Selected for the compilation ARQUIA/PRÓXIMA 2014: FUERA.

Special mention on ‘Local wood’ category in EGURTEK AWARDS 2014.

Technical Data

Typology: single-family detached house
Location: La Floresta, Sant Cugat del Vallés, Barcelona
Use: residential
Stage: finished
Area: 191 sqm built space
Chronology: 2010, plot search / 2011-2012, design / 2013, construction
Collaborators: SMdU (estructural analysis), Barambio (energy performance), Egoin (wooden estructure), Kataë (building installations)
Building engineer: Juan Carlos Villagrasa, Tec-Quattre
Building contractor: Egoin
Photography: Juan Carlos Quindós

CASA-SANT-JULIÀ_web-01 CASA-SANT-JULIÀ_web-02 CASA-SANT-JULIÀ_web-03 CASA-SANT-JULIÀ_web-04 CASA-SANT-JULIÀ_web-05 CASA-SANT-JULIÀ_web-06 CASA-SANT-JULIÀ_web-07 CASA-SANT-JULIÀ_web-08 CASA-SANT-JULIÀ_web-09 CASA-SANT-JULIÀ_web-10 CASA-SANT-JULIÀ_web-11 CASA-SANT-JULIÀ_web-12 CASA-SANT-JULIÀ_web-13 CASA-SANT-JULIÀ_web-14 CASA-SANT-JULIÀ_web-15 CASA-SANT-JULIÀ_web-16 CASA-SANT-JULIÀ_web-17 CASA-SANT-JULIÀ_web-18 CASA-SANT-JULIÀ_web-19 CASA-SANT-JULIÀ_web-20 CASA-SANT-JULIÀ_web-21 CASA-SANT-JULIÀ_web-22 CASA-SANT-JULIÀ_web-23 CASA-SANT-JULIÀ_web-24 CASA-SANT-JULIÀ_web-25 CASA-SANT-JULIÀ_web-26 CASA-SANT-JULIÀ_web-27_planos-generales CASA-SANT-JULIÀ_web-28_axonométrica-plantas
Up